Foci a köbön

Előny a fogadónál: 24 év után csúcstámadás

BUDAPEST HONVÉD–VIDEOTON » A bajnoki döntő immár nem elcsépelt közhely: az NB I 33. fordulójában, május 27-én, 19 órai kezdettel aki mer, az nyer. És aki nyer, azé az aranyérem. Aki remizik… Nos, ebben az esetben előny a fogadónál.

Amikor legutóbb bajnok volt a Budapest Honvéd, a XIX. kerületi klubot hivatalosan Kispest-Honvéd FC-nek hívták, míg a fehérváriak a Videoton-Waltham FC névre hallgattak.
Amikor legutóbb bajnok volt a Honvéd, egy győzelemért még két pont járt. No igen, mert amikor legutóbb bajnok volt a Honvéd, 1993-at írtunk. A két társulat a fővárosiak pályaválasztásával a negyvennyolcadik bajnokit letudva a Bozsik-stadionban csapott össze május 8-án. És a kispestiek tényleg nem engedtek a negyvennyolcból, ugyanis a mintegy ötezer drukker azt láthatta, hogy a 25. fordulóban a Tarlósi István – Plókai Attila, Márton Gábor (Hamar István), Szabados József – Csábi József, Pisont István (Árki Gábor), Illés Béla, Halmai Gábor, Duró József – Orosz Ferenc, Vincze István összetételű alakulat Varga Ernő szilveszteri bohózatba illő, mókásnak tetsző öngóljával, valamint Márton Gábor és Orosz Ferenc találatával 3–0-ra legyőzte, avagy majdhogynem lilára verte a piros-kékeket – lásd lentebb.

Dacára annak, hogy a székesfehérvári odavágón csak 0–0-ra végeztek a felek, a Honvéd szimpatizánsai nem foglalták dalba, hogy a májusi (gól)eső aranyat ér, pedig ez történt. A finn Martti Kuusela vezetésével – nem elfeledve, hogy a 8. fordulóig a Mágus, azaz a 2016 márciusában elhunyt Verebes József irányításával készült az alakulat – újkori aranycsapat lett a Honvédból. Aranycsapat – Bozsik József, Budai II László, Czibor Zoltán, Grosics Gyula, Lóránt Gyula és Puskás Ferenc nélkül.
Amikor legutóbb bajnok lett a Honvéd, a budapestiek 43, míg a Videoton 35 pontot gyűjtött, ami a székesfehérváriaknak a hatodik pozícióhoz volt elegendő. Más világ volt, na, elvégre most a második hely is a város nevének megváltoztatását vonná maga után, legalábbis a szurkolók körében, bár a „Székesfehérrom” kétségtelenül nem olyan dallamos, mint az eredeti változat.
Amikor legutóbb bajnok lett a Honvéd, nem hazánkfiával ért fel a csúcsra. A XIX. kerületiek mesterét Marco Rossinak hívják, igaz, a Videotont sem Lapos Elemér trenírozza manapság, hanem a norvég Henning Berg.
Amikor legutóbb bajnok lett a Honvéd, sokan még nem is éltek a legendás Északi Kanyar tagjai közül, ám gyanítjuk, a legtöbbjük „meghalna” az aranyért. Ezek után mondja azt bárki is, hogy a futball nem élet-halál kérdése, elvégre kilencven perc alatt könnyen juthat az ember pokolból a mennybe.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!