Foci a köbön

Hiányzott az agresszív játék

MAGYARORSZÁG–BELGIUM 0–3 » Péntek délután lejátszották első Eb-selejtező elitkörös mérkőzésüket a Turtóczki Sándor által vezetett legjobbjaink.

Kinek mi a sok, persze, mindenesetre bántóan kevesen foglaltak helyet az Új Hidegkuti Nándor Stadion lelátóin, és nem azért írjuk ezt, mert a többség a Himnusz elhangzása után állva maradt… A magyar női U19-es válogatottra többen is kíváncsiak lehetnének, több okból is. Egyrészt már az bravúr, hogy Süle Dóráék eljutottak idáig, azaz a „megélni a pillanatot”-elv teljes mértékben érvényesülhetett volna péntek délután, ráadásul nem hömpölygött folyószerű képződmény a Hungária körutat körülölelő utcákban, azaz minden adott volt ahhoz, hogy a publikum igazi csemegeként tekintsen a nyitányra. A történelmi pillanat elmaradt, és bár fotósból akadt jó néhány, de – ha már történelem… –, valahol az is VIII. Henriket idézte – értsd: párját ritkítja –, hogy az elektronikus és írott sajtót ezen sorok íróját leszámítva mindössze öt fő képviselte, és abból egyikük ugyebár a Magyar Labdarúgó Szövetség médiamunkása. A honi hölgyfutballban dolgozókat szerencsére megmozgatta az esemény, hiszen gyakorlatilag a teljes MTK-különítmény megtekintette az összecsapást, szakmai stábostól, játékoskeretestől, mi több, Szabados György, a bajnokcsapat rutinos szakvezetője Garami Józseffel szemlélte az eseményeket. A női válogatott szakmai stábja sem a Dallas sokadik ismétlését nézte péntek délután a töltött galamb Lucyval és az öreg Jockkal, hiszen a Hungária körúton járt Markó Edina szövetségi edző mellett Kiss Mária kapusedző, míg a kerettagok közül többek között Szeitl Szilvia és Vágó Fanny is a helyszínen drukkolt a mieinknek. Akárcsak Tóth László, akit a női futballt kedvelők és követők Újpestről ismerhetnek. (A fiatal szakemberrel a közeljövőben hosszabb lélegzetvételű interjút közöl honlapunk.)

Meglehet, azt kérdezi most a Kedves Olvasó, hol marad a lényeg, csak hát olyan sok konkrétumról nem tudunk beszámolni, lévén az első félidőben a belga válogatott kontroll alatt tartotta az összecsapást, a vendégek szája íze szerint alakult a találkozó. És akkor is ezt írnánk, ha az első félóra végén a Varga Luca – Fél Patrícia, Turányi Lilla (Oláh Adrienn, a szünetben), Csigi Eszter, Fél Alexandra (Csiki Anna, 70. p.) – Gruber Brigitta (Kocsán Petra, a szünetben), Németh Hanna, Csányi Diána – Krascsenics Petra, Süle Dóra, Magyarics Zoé összetételű hölgykoszorú bosszantó hiba után nem kerül hátrányba (0–1). A mieink részéről nem az akarással volt gond, de Belgium legjobbjai bátrabban, koncentráltabban mentek bele a párharcokba, márpedig magyaros technika ide vagy oda, mindez nem sokat ért. Mi tagadás, Celien Guns fejese – nomen est omen – fegyverropogással ért fel. Szerencsére „kivégzésre” nem került sor, de a szünet után egyre inkább erőnléti fölénybe került a belga gárda, ami egyrészt a lányok arcán tükröződött, másrészt ilyen mentális és fizikai igénybevételnek híján vannak hétvégenként, pedig bárhonnan is nézzük, mindegyikük stabilan játszik az NB I-ben, csakhogy az a hazai porond, ez pedig a nemzetközi szintér. A második félidő felénél, a második vendégtalálatnál nyert mindez bizonyosságot, amikor Celien Guns egy rossz lövés után eszmélt mindenkinél hamarabb és a hálóba továbbított (0–2). Még két minutum sem telt el, amikor Elena Dhont is betalált (0–3), amivel végképp eldőlt a három pont sorsa. A hajrában Süle Dóra és Kocsán Petra révén is összejöhetett volna a szépítés, de mint tudjuk, a „ha” és a „volna” nevű labdarúgó meze még nem készült el, „Csányi D.” 7-es számú dressze viszont igen, hiszen az MTK-s Diána néhány csapattársa ilyen felsőben tekintette meg a pénteki mérkőzést.

A magyar női U19-es válogatott teljesen megérdemelten szenvedett vereséget, de nincs miért keseregni, hiszen a belga futball egyértelműen előrébb jár, ám ettől még tény, hogy ennél csak nehezebb meccsei lesznek a mieinknek, hiszen vasárnap Spanyolország legjobbjai várnak Turtóczki Sándor együttesére, míg szerdán ugyancsak 16 órakor Oroszország vizitál az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

„Nagyon erős belga csapattal játszottak a lányok, a vége lehetett volna szorosabb, de kétségkívül jobb erőkből áll az ellenfél.”
Szabados György, a találkozót nem csupán az övéi (Csányi Diána, Krascsenics Petra, Oláh Adrienn, Turányi Lilla, Varga Luca) végignéző bajnok MTK mestere értékelte szűkszavúan a látottakat, a súlyos, háromgólos hazai vereséget. Hozzátéve és megengedve: kinek mi a sok, persze…

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!