Foci a köbön

INTERJÚ » Hagymási Zoltán: „A Komárom a legrosszabbkor ment fel az NB III-ba”

OROSZLÁNY » Az alábbi interjúban nem csupán a megyei I. osztályú csapatról esik szó az együttes mesterével, Hagymási Zoltánnal, ugyanis az élvonalbeli bajnoki cím várományosai és a kiesőjelöltek ugyanúgy témát adtak, mint a magyar U17-es válogatott remeklése vagy éppen a Bajnokok Ligája fináléja.

– El tudja képzelni, hogy jövőre Újpest–Budaörs vagy Szolnoki MÁV–Újpest bajnokit rendezzenek az NB II-ben?
– Gyermekkoromban Újpest szurkoló voltam – felelte Hagymási Zoltán, a Komárom-Esztergom megyei I. osztályban szereplő Oroszlány edzője. – Most is szimpatizálok velük, de nem vagyok fanatikus. Szerintem nem fognak kiesni. Az utolsó két mérkőzésből a hazait megnyerik és az elég lesz, a Fradi ellen meg bármi lehet.
– Félti a Diósgyőrt? Vagy amit Bódog Tamás hozott magával Németországból, némi dániai kitérővel, az elégnek bizonyul a bentmaradáshoz?
– Négy csapat is veszélyzónában van. Ha a sorsolást nézem, akkor a Mezőkövesdnek van a legnehezebb dolga. Ha az új edző megint más szeretne játszatni, mint amit a csapat tud, akkor kiesnek. Tomiszlav Szivicsnek is a Pintér Attila által kialakított játékot kellett volna alkalmaznia. Pintér jól ismeri az új edzőt, gondolom, ellátta jó tanácsokkal, ha megfogadja, akkor lehet némi esély. Az én olvasatomban a Mezőkövesd és az MTK között dől el a kiesés sorsa. Jelen pillanatban a Mezőkövesdre tippelnék. A Diósgyőrnek természetes, hogy szurkolok, már csak a rövid kötödésem miatt is. Játszanak az MTK-val és a Debrecennel. Bódog Tamással mást játszanak. Minden meg van szervezve, ki van dolgozva percre pontosan. Ahogy kell! Feljebb tolták a védelmüket, előrébb kezdik meg a letámadást. Maximálisan bíznak az edzőjükben és sokkal többet futnak. Összegezve: egymásra talált tréner és játékos, és ez nagy erőt ad a csapatnak. Szerintem bentmaradnak.
– Felettébb szimpatikus, amit a Budapest Honvéd produkál ebben a szezonban. Pénz és paripa nélkül – legalábbis a Videotonhoz vagy a Ferencvároshoz viszonyítva… –, tehetséges fiatalokat szerepeltetve befuthat aranyérmesként a kispesti legénység?
– A Honvédnál évek óta folyamatos építkezés folyik. Fontos, hogy Marco Rossi kisebb megszakítással irányítja a csapatot. Talán elmondható, hogy több éve nincsenek nagy hullámvölgyeik. Inkább a fejlődés jellemzi őket, évről évre. Megtanította a játékosokat több rendszerben is játszani, amit bátran és hatékonyan csinálnak. De ami a legfontosabb, hogy ezt mint nagyon jó csapatként teszik. Nincsenek egyénieskedések, hanem a csapat a legfontosabb. Játszanak még a Debrecennel és hazai pályán a Vidivel. A Vidinél nyártól új edző van, ez meg is látszik a játékukon. Amíg a Honvédnál előny, hogy Rossi már régóta a csapattal dolgozik, addig Henning Bergnél nem mondanám, hogy hátrány, de még nem folyamatos a játék, voltak holtpontok az együttesnél. Erős csapat a Videoton, jó focit játszik, és lesz még egy Vidi–Fradi és az utolsó fordulóban Honvéd–Vidi. Amelyik gárda nem rezel be és meg tud birkózni a teherrel, az nyeri a bajnokságot. A rutin sokat fog számítani, és hogy az edzők milyen pedagógiát használnak a csapatuknál. Ha most tippelnem kellene, nem tudnék 100%-osan állást foglalni egyik alakulat mellett sem. Az érzésem az, hogy a rutin győz és akkor a Vidi.
– Az U17-es válogatott szerepléséhez mit szól? Szerencse vagy jóval több annál?
– Figyelemmel kísérem az U17-es Eb-t. Az első mérkőzésen a franciák jobb csapat benyomását keltették, de jókor rúgtuk az egyenlítő és a második gólunkat. Ez megzavarta őket. Írták, hogy a mérések alapján mindenki sokkal jobban teljesített a magyar csapatnál. Fontos, hogy minden játékosról vannak adatok, de ez nem újdonság. Sikerült megszereznem Sebes Gusztáv könyvét, amit 1955-ben írt. Ott olvastam, idézem: „1952 írunk!!!! A válogatott játékosokról ellenőrzési lapot vezettünk. Ezen a lapon rajta van/volt a játékosok életmódja, előző betegségei, sportmúltja. Vizsgálathoz tartozott a szív, a tüdő, vizelet és májfunkciós próba és vérkép.” Megjegyzem, hogy 1982-ben is végeztek a válogatottnál laktát-mérést. „Minden alkalommal elvégeztettük a tüdő befogadóképességének vizsgálatát.” Mi következik ebből? Már akkor is nagy hangsúlyt fektettek a tudományos munkára. A magyarok előrelátók voltak. De visszakanyarodva az Eb-re: az U17-es korosztály egyik jellemzője, hogy taktikailag talán még nem olyan érettek, inkább a rohanás jellemzi őket. Ebben látok én fejlődést a magyar csapat játékában. Látszik, hogy taktikusabban játszunk, mint az ellenfeleink. Ez egy tudatos építkezés, ami szerintem jó. A franciák ellen megint megmérkőzünk. Ha nem csak rohanunk, ha nem folytatjuk a taktikus játékunkat és bátran mernek a fiúk játszani, akkor meglehet a vb-szereplés.
– A Bajnokok Ligája fináléjában a Juventus a Real Madriddal találkozik. Jelenleg valóban az olasz és a spanyol szupercsapat a legjobb Európában? Mit vár a fináléban, egyáltalán szurkol valamelyik alakulatnak?
– Szerintem a két legjobb formában játszó együttes került a fináléba. A nagyobbik fiam a Juventusnak szurkol, a kicsi a Realnak. Nekem az a foci tetszik, amelyik gyors, kreatív, támadószellemű és hamar az ellenfél tizenhatosánál van. A Realnál sok gyors és kreatív játékos van. Kontrákra játszanak, tetszik a futballjuk, de felállt védelem ellen nem teljesítenek jól. A Juventus más focit játszik, mint egy-két évvel ezelőtt. Daniel Alves, Dybala, Higuaín érkezésével sokkal gyorsabb és ötletesebb lett a támadójátékuk. Az olaszos védekezés megmaradt, ám hatékonyabb támadófutballal. A döntőben egy jól védekező, gyors kontrákra berendezkedő Juventust várok. A Realnak nehéz dolga lesz, ha felállt védelemmel találja szembe magát. Ha nem lesznek nagy szabad területek, akkor szenvedni fognak. Az az igazság, hogy mindkét csapat játéka tetszik, az idén így mindegy, ki nyeri meg a BL-t, örülni fogok neki.
– Ahhoz mit szól, hogy a Tatabànya visszalépése után a Komárom VSE is búcsút int az NB III, Nyugati csoportjának?
– Ami Tatabányán történt, az egy hosszú folyamat, nem is akarok vele már foglalkozni. Természetesen sajnálom, megelőzhető lett volna a helyzet. A Komárom – ha szabad ezt mondani – a legrosszabbkor ment fel az NB III-ba, mivel minimum öt csapat kiesik az idén és a legrosszabb tizenharmadik is. Nem voltak felkészülve! A keret szerintem gyenge volt az ősszel. A tavasszal sem lett acélosabb, pedig igazoltak bőven. Bár több pontot gyűjtöttek, de ez is kevés. Már az NB III is profi bajnokság, ezt nem lehet már munka mellett végezni. Kevés a jó játékos, és olyan igényeik vannak, hogy az túlzás! Ráadásul a mi megyénkben kevés jó minőségű futballista van, így Komárom-Esztergom megye ebből a szempontból nehéz helyzetben van.
– Nem hiába állítja a fentieket, hiszen ugyancsak a megyében tevékenykedik, méghozzá nagyszerűen szerepel a csapatával. Mi a titkuk?
– Jól érzem magam és nem csupán azért, mert eredményesek vagyunk. Az Oroszlány egy tradicionális egyesület. Van egy jó főnököm Sallói István személyében, no és a város a kosárlabda mellett a focit is szépen támogatja. A titkunk talán az lehet, hogy minden rendben van. Megyei szinten van egy jó játékos keretünk, a fiatal és a rutinos labdarúgók aránya is megfelelő. Aránylag jó az edzéslátogatottság, no és próbálunk jó focit játszani. Ez tavasszal nem mindig sikerült, de eredményes eddig. Jelen pillanatban a harmadik helyen vagyunk, amit szeretnénk is megtartani.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!