Foci a köbön

EDZŐSORS. Hagymási Zoltán: „Nincsenek megbecsülve a kiscsapatoknál dolgozó edzők”

hagymasi_zoltan„Sok kolléga fel volt és van háborodva a mostani vizsga miatt, személy szerint én is fel voltam.”; „Mindig irigyek, féltékenyek voltunk egymásra, fúrtunk, faragtunk – tisztelet a kivételeknek!”; „Nem mindenki dolgozhat az akadémiákon, és az sem biztos, hogy akik ott dolgoznak, nincs náluk jobb.”

Őszinte szavak egy olyan szakembertől, akiről országszerte tudják, kicsoda. Hagymási Zoltán külföldet megjárt, NB-s szinten is ismert és elismert edző, aki ezúttal sem rejtette véka alá a mondandóját. A bajuszos mester lehetne akár az Uncle Ben’s reklámarca is, ám ezúttal mégis kerülte a „rizsát”.
– A december a megújítás hónapja volt. Utóbbit tekintve edzők százai újították meg a licencüket. Feltételezem, mindez nem jelentett gondot.
– Sikerült, ám megmondom őszintén, nem féltem, de azért tartottam a vizsgától – felelte Hagymási Zoltán, aki tavasszal a Komárom-Esztergom megyei I. osztályban szereplő Oroszlányt trenírozza. – Három héten keresztül mindennap „ezerszer” csináltam meg az A és B-licenc demókat, olvastam az anyagokat. Nem volt könnyű! Ebben a korban már nehezen ül le az ember magolni, én inkább vizuálisan tanulok, memorizálok.
– A megújítással kapcsolatban mit tart a legfőbb pozitívumnak?
– Minden szakmára igaz, hogy állandóan lehet és kell is tanulni, illetve képezni magunkat. Hogy ezt miként tesszük meg és kitől, az már nem mindig rajtunk múlik. Személy szerint jó dolognak tartom, hogy van egy központi irányvonal. Ez pozitívum.
– Miért, van negatívum is?
– Nem nevezném negatívnak az idei licencmegújítást, mert az UEFA azt írja elő, hogy továbbképzéséken kell részt vennie minden edzőnek, ha működni akar. Van, akinek kétévente, van, akinek háromévente kell ezt megtennie. Ez le van írva az UEFA Edzőképzési Konvencióban, de mi mindig máshogy akarunk csinálni mindent…
– Konkrétan mire gondol?
– Sok kolléga fel volt és van háborodva a mostani vizsga miatt, személy szerint én is fel voltam. Nagyon sok edző járta az országot, hogy részt vegyen a képzéseken. Az is igaz szerintem, hogy sokan csak a kredit pontokért mentek. Tették ezt sokan munka mellett, mert azt mindenki tudja, hogy azok a kollégák vannak többen, akik nem főállású edzők. Ezért kellett volna szerintem már az év elején egy konkrét programmal és tervvel előállni az edzőképzés vezetőinek. Novemberre kerültek fel az anyagok, amiből kellett készülni, és ez késő volt. Akik munka mellett edzősködnek, nem sok idejük volt tanulni, készülni. Voltak olyan kérdések, amelyek nem voltak egyértelműek vagy nem voltak benne az anyagban, tehát jogosan voltak felháborodva az edzők. A vizsga szó amúgy is stresszt idéz elő az emberek többségében. Mindez megelőzhető lett volna, ha az első perctől kezdve konkrétumokról beszél az edzőképzés. Európában ez nem így megy, ha jól tudom!
– Kemény szavak…
– Németországban, ha jól tudom, már az év elején egy eseménynaptár formájában leírják, hogy melyik licencnek mikor és hol lesznek a kredit pontot gyűjtő tanfolyamai, plusz mennyi pontot kell összegyűjteni egy bizonyos idő alatt. Aki nem teljesíti, annak nem lesz érvényes kártyája. Nem kell vizsgázni! Ha jók az információm, más európai országban is ehhez hasonlóan működik mindez. Remélem, az illetékesek levonták a következtetéseket és átgondolják, hogy a 2017-es évben ez hogyan működne jól. Nem kis munka van benne, de a jövőre nézve még tökéletesebben kell ezt levezényelni. Szerintem a B-, az A-, és a Pro-soknak is más képzéseket kellene hallgatniuk. Talán mindenki szívesebben járna és hasznosabb is lenne, mert tanulni és képezni kell magunkat.
– Mit gondol, a magyar edzőknek könnyű dolguk van, már ami hazánkban a szakmát illeti? Kérdezem ezt azért, mert van rálátása több aspektusból is, nem is szólva arról, hogy világlátott szakember.
hagymasizoltan_es_daniel– Még mindig azt látom, hogy nincsenek megbecsülve a kiscsapatoknál dolgozó edzők, erkölcsileg és anyagilag sem, legyen az utánpótlásban vagy a felnőtteknél munkát végző szakember, hiába van a TAO-támogatás. Ezek a trénerek mind a szabadidejük alatt végzik az edzői munkát, a vezetők meg sok esetben hülyének nézik őket. Ott kellene a támogatást jobban megnyomni! Egy megyei utánpótlásedzőnek sokkal nehezebb dolga van, mint egy akadémián dolgozó kollégájának. El kell mondanom, hogy nagyon sok jó tréner dolgozik már az alacsonyabb osztályok utánpótlásában. Többsége nem akarja feladni a főállását, de mindennap ott van a pályán és teszi a dolgát becsülettel. Ebből a szempontból nincs könnyű helyzetben az az edző, akinek komolyabb tervei vannak a szakmában, ugyanis nagyon nehezen tud feljebb kerülni. Becsüljük meg őket! Nem mindenki dolgozhat az akadémiákon, és az sem biztos, hogy akik ott dolgoznak, nincs náluk jobb. Ha felnőtt fociról és az elitről beszélünk, akkor – és ezt már többször lenyilatkoztam – a magyar edzők felé nincs ennyi türelem és idő. A vezetők nagyon érdekesen látják a futballt. Ha valamelyik magyar kolléga valamit észrevesz, ami nem tetszik a vezetőnek, már repül, pedig csak a csapatáért teszi ezt, no és ugyanezt teszik a külföldi edzők is. Egy másik példa: két hete voltam Milánóban, és egy Milan–Atalanta mérkőzést néztem meg. Ha most őszintén leírnám, hogy mit láttam azon a meccsen, akkor sokan lehülyéznének, meg azt mondanák, savanyú a szőlő. Ilyen találkozót Magyarországon is látok, de még jobbat is!
– Miben kellene legfőképp előrelépnie a szakmának 2017-ben, ami egyúttal a sportágat is előrevihetné?
– Már régen meg kellett volna tennünk, nem csak 2017-ben. Azt, hogy minket, edzőket így ítélnek meg, csak magunknak köszönhetjük. Mindig irigyek, féltékenyek voltunk egymásra, fúrtunk, faragtunk – tisztelet a kivételeknek! Végre össze kellene fognunk! A rendszer meg úgyis kidobja a nem odavalót. Őszintének kell lenünk egymáshoz és a szakmához. Ami a legfontosabb, hogy emberek maradjunk, de az is igaz, hogy a vezetők döntik el, hogy kik lesznek az edzők náluk. Mindegy, hogy van licence vagy sem, levizsgázott-e vagy sem. És ez sem jó…

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. István Antal says:

    Nalunk olyan az edző sors mint a kutya vacsoraja sajnos. Semmivel nem vagyunk gyengebb trenerek mint a kulfoldiek csak velunk nincs annyi turelem tolerancia.Itt van ez a licenz vizsga megcsinaltuk sikeresen es igen nem volt könnyü de elmondhatjuk hogy igen van elmeleti tudasunk mig tudom nehany kulfoldi edzo kollega azt sem tudta mi fan terem ez


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!