Foci a köbön

EDZŐSORS. Hagymási Zoltán (Gyulafirátót): „Egy pozitívumot látok, hogy egyre több fiatal játszik”

hagymasizoltan_interju_kopfNem segít a Szabó, a Vajda, a Tímár, de még a két Balta sem. Legalábbis egyelőre. Hagymási Zoltánnal a kispadon vágott neki a Veszprém megyei I. osztálynak a Gyulafirátót SE, ám három forduló után sereghajtó a társulat úgy, hogy még nem szerzett pontot. A rutinos szakemberrel nem csupán új együtteséről ejtettünk szót az alábbiakban.

– Úgy alakult a lassan magunk mögött hagyott nyár, ahogy azt eltervezte?
– Márciustól július 11-ig sem unatkoztam, annak ellenére, hogy nem tartottam edzést és nem ültem a kispadon hétvégénként – felelte Hagymási Zoltán. – Jártam a pályákat és NB I-es, illetve megyei I. osztályú mérkőzéseket is néztem. Hétköznap pedig a csapatoknak ajánlottam és mutattuk be azt az interaktív, érintőképernyős LCD TV-t, ami nagyban segíti az edzők dolgát. Mérkőzéselemzésnél, tervezésnél, taktikánál, oktatásnál és nem csak a felnőtt vezetőedzőknek, hanem az utánpótlásedzőknek is hasznos. Ehhez hasonló van az M4 sportcsatornán is. Többek között a magyar labdarúgó-válogatott is a mi LCD tévénket használta már az Eb előtt és alatta is. Tehát nem unatkoztam és sikeresnek mondhatom ezt az időszakot is. Nagyon sok csapat vásárolt, illetve jelezte vásárlási szándékát, ami szerintem nagy dolog. Kezdenek rájönni az egyesületek, főleg a vezetők, hogy haladni kell a korral. Pedig ezt nem egy külföldi edző mondta és hozta be, hanem mi. 2011 óta ismertetjük meg a csapatokkal és most kezd beérni. A jelenlegi csapatomnál is – pedig megyei I. osztályról beszélek – már 2011 óta van. Csak az érdekesség kedvéért: amit a válogatottnál láttunk az Eb-n, legfőképp a labdakihozatalt, azt itt már öt éve oktatják, gyakorolják és alkalmazzák!
– Ha már szóba hozta: csapatával milyen célokért küzdhet az új évadban?
– Fogl Sándor kollégám keresett meg, hogy legyek a Gyulafirátót edzője, mert a régi tréner elment magasabb osztályba. Régóta ismerjük egymást, még nálam tanult és vele foglalkozunk az interaktív TV-vel. Ő az üzletkötő, én pedig a szakmát és a kapcsolatokat teremtem meg. Láttam már korábban is játszani a fiúkat, de mivel Tatabánya és Gyulafirátót nincs közel egymáshoz, ezért nekik kellett megoldani, hogy létrejöjjön a közös munka. Voltak más jellegű elképzeléseim is, ami a focihoz volt köthető, de ezek még folyamatban vannak. Sanyi ragaszkodott hozzám és mindent megteremtett ahhoz, hogy náluk dolgozzam, így belevágtam. Számomra fontos, hogy a pályán lehessek, edzést tarthassak. Sokan elmentek és hat fiatal jött fel az ifiből. Igazolni nem igazán tudunk, mert itt nulla forintért fociznak a srácok. Az is igaz, hogy most az átigazolási szezon végéhez közeledve mindennap új játékosok jelentkeznek edzésre. Fiatalok vagyunk, az átlagéletkor huszonkét év. A cél, hogy fejlődjenek a fiúk. Az elsődleges pedig az, hogy járjanak edzésre, mert az elmúlt években ez nem volt szokás. Van egy huszonöt fős keretünk, és nyolc hét után elmondhatom, hogy remek az edzéslátogatottság. Akik délután dolgoznak, azokkal délelőtt edzünk. Lassan elérjük a nyolcvan százalékot, és ezt heti három edzéssel, amit szintén nem sok csapat mondhat el magáról. Szép lassan lépkedünk előre. Megpróbáljuk minél szervezettebbé tenni az egyesületet. Vannak jó edzőink, így Ajkáról is ’Rátótra tudtam csalni Polonkai Csabát, aki szintén nálam tanult, márpedig az ő tapasztalatai is sokat segítenek majd. Minden adott a munkához, van egy center-, egy 40×60 méteres és egy 20×40 méteres műfüves pálya, világítással, valamint oktatóterem.

hagymasizoltan2

– Immár lecsengett az Eb-láz, az olimpiai játékokon is túl vagyunk. A szürke hétköznapok közepette lassan megkezdődnek a vb-selejtezők. Optimista vagy realista?
– Realista vagyok! Az Eb és az olimpiai játékok mellett ne felejtsük el a jégkorongozókat és a női röplabdásokat sem, akik ebben az évben nagyot alkottak. Végre sokan és több alkalommal örülhettünk sportsikereinknek!
– Vannak, akik állítják, jobb lett a magyar futball. Mit mond erre a rutinos, megannyi tapasztalattal felvértezett, világot látott szakember?
– Miben lett jobb? Ez egy érdekes kérdés. A válogatott szerintem a szubmaximumot hozta ki magából. Amiből meríthetnek a vb-selejtezőkön, de…
– De?
– A nézőszám nem emelkedik, és szerintem a tizenkét csapatos mezőnnyel nem lettek jobb mérkőzések. Tudom, hogy sok együttesnek nincs meg a költségvetése az NB I-hez, de akkor is a tizenhat csapatos bajnokság szakmailag jobb volt. Az NB I és az NB II között jelen pillanatban nagyon nagy különbség van. Játékban, játékosokban és pénzben is. Nincs egy állandóság. Most az NB I tizenkét csapatos, az NB II tavaly tizenhat csapatos volt, most húsz. Ki tudja, jövőre mennyi lesz? Az NB III mezőnyében tavaly tizenhét, most tizennyolc, jövőre tizenhat csapatos lesz csoportonként. Az utánpótlás is állandóan változik. Le kellene már rakni egy olyan koncepciót, ami remélem, most is van, de azt végig kellene csinálni. Egy pozitívumot látok, hogy egyre több fiatal játszik. De ha több csapatos lenne az élvonal, lehet, hogy még több játszana.
– Osztja azt a nézetet, hogy eddig teher nélkül játszhatott a magyar válogatott, de immár mindenki várja, ha el nem is várja az eredményes szereplést?
– Akik a válogatottal kint voltak az Eb-n, azok a játékosok nagy örömmel és elszántsággal, hittel vágtak bele az új munkába, ebben egészen biztos vagyok. Minden adott a válogatottnál. Ez nem így volt jó pár éve, hogy miért, az egy másik történet… Most az Eb-n úgy nézett ki a válogatott, ahogy a többi top team! Ez egy darabig segíteni fog, ehhez az élményhez hozzá lehet nyúlni. De úgy gondolom, a vb-selejtezősorozat más kávéház. Sokkal nehezebb lesz, és azt kell mondanom, hogy kevés esélyt látok a továbbjutásra, de a labda gömbölyű. Páran lemondták a válogatottságot, így más szakmai munkát igényel most a felkészülés. Itt egy hosszabb sorozatról van szó. A játékosok többségében a saját klubjukban készülnek, de a kapitány már most arról beszél, hogy türelem kell és fiatalításon fog átmenni a válogatott. Jól látja a dolgokat. Csak az a kérdés, hogy mi a cél?!
– Az meglepte, hogy az Európa-bajnokságon remeklő labdarúgóinkra finoman fogalmazva sem csaptak le az Európában jegyzett alakulatok?
– Azért ennél én is többre számítottam. Voltak jó teljesítmények, mivel Kádár Tamás vagy Fiola Attila szerintem eladhatót nyújtott. Azt is be kell látnunk, hogy azért még nem mi vagyunk a figyelem középpontjában. Ha esetleg a belgákat megvertük volna, lehet, hogy nagyobb figyelmet kaptunk volna. Arra már azért nagyon, de nagyon felkapták volna fejüket többen is. Maradnak a vb-selejtezők, ami azért elég korán jön az Európa-bajnokság után, de mindenki előtt adott a lehetőség, hogy ismét megmutassa magát.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!