Foci a köbön

EDZŐSORS. Tamási Zoltán (Szigetszentmiklós): „Csak a munkában hiszek, semmi másban”

tamasi_zoltanEgy esztendővel ezelőtt pénztelenségről és öltözőben síró futballistákról szóltak a hírek. Tamási Zoltán tulajdonképpen csak belecsöppent a történetbe és sodródott az árral. Valódi szakmáról nem beszélhettünk azokban a hetekben és hónapokban, így nem csoda, hogy a Kaposvár nem kerülhette el a sorsát, az NB II-től való búcsút.

Ezúttal viszont merőben más a helyzet. Szigetszentmiklóson gyakorlatilag csak a munkával, a valódi tartalommal kell törődni, a fiatal, tehetséges szakembernek mégis fel van adva a lecke: az együttesnek meg kell őriznie a másodosztályú tagságát. Csakhogy a debütálás korántsem sikerült pozitívan, ugyanis a társulat múlt szombaton 5–0-s vereséget szenvedett Kisvárdán.
– Már csak az a nagy, létrával felszerelt, villogó-vinnyogó piros autó hiányzik. Fogalmam sincs, gyermekként katona vagy tűzoltó akart-e lenni, de úgy tűnik, Kaposvár után Szigetszentmiklóson is az utóbbi feladat vár önre.
– Nagyon jó a felvetés, mert bár jelen állás szerint tűzoltó vagyok, de nem ezt a szerepet szeretném betölteni, hiszen hosszabb távon kívánok edzősködni, éspedig NB II-es klubnál – mondta Tamási Zoltán, a Szigetszentmiklósi TK-Erima 43 esztendős edzője, az Újpest mindezidáig utolsó, 1998-ban bajnoki címet szerző csapatának oszlopos tagja.
– Nem két napja érkezett Szigetszentmiklósra: mi a baj? Mert ha a Barcelonáról vagy a Real Madridról lenne szó, akkor is igaz lenne, amennyiben egy társulat egy edzővel tizenkét meccs óta nem győz, az nem csupán a tréner hibája.
– Ezzel tökéletesen egyetértek, de a múlttal nem szeretnék foglalkozni. Nekem egy dolgom van: úgy készítsem fel a csapatot, hogy mielőbb győzzön. Ha nem így tennék, elég nagy ökörséget csinálnék. Az a legfontosabb, hogy elinduljunk felfelé.
– A tizenhármas szám sem lett szerencsés, hiszen a tizenharmadik meccsen, immár önnel a kispadon katasztrofális vereséget szenvedtek Kisvárdán. Az 5–0-s kudarc estéjén így fogalmazott: „Mentális problémákat láttam a pályán, és ez szembetűnő volt. A csapat a taktikai részt megcsinálta, egyéni hibákból kaptuk a gólokat, márpedig ezeket minél hamarabb ki kell küszöbölnünk.” Azóta változott bármit is a véleménye?
– Nem, ugyanakkor az is tény, hogy olyan csapattól kaptunk ki, amelynek jobb játékosállománya van, mint nekünk. A Kisvárda NB I-es kerettel rendelkezik, a Szigetszentmiklós pedig NB II-essel. Hozzáteszem, a két gárda között nem volt ekkora a különbség, mivel a kapott góljainkat gyermeteg hibák előzték meg.
– Mennyit aludt szombatról vasárnapra?
– Két órát.
– Megnézte, netán újra lepörgette magában a 90 percet?
– Előbbi még nem történt meg, de erre is sor kerül mielőbb. Magyarázkodásnak tűnhet, de a felkészüléssel nem volt gond, ám az sem segített, hogy ezúttal eltiltás miatt nem ülhettem a kispadon.
– A héten elő kell bányásznia valahonnan egy korbácsot?
– A játékoskeretünk elég szűk, de a korbácsos edző nem én lennék. A keretben a nem túl sok egészséges játékos között csak hét idősebb található, úgyhogy nem könnyű ez a feladat.
– Az egy évvel ezelőtt megélt kaposvári, vagy a mostani szigetszentmiklósi helyzet a kellemetlenebb?
– A kettőt nem lehet összehasonlítani. Kaposváron egy teljesen szétesett csapatot vettem át, két hónapig voltam ott úgy, hogy két meccsen nem is ültem a kispadon, mert a papírjaimat sem tudták elintézni, már ezzel is probléma volt… Itt, Szigetszentmiklóson minden teljesen más. Ez a klub fel lett építve, rend van, a körülmények tiszták, és csak a tabellán elfoglalt pozíció egyezik meg azzal, amit Kaposváron tapasztaltam.
– Miért, hol lenne a helye a Szigetszentmiklósnak?
– A 8. pozícióban, amennyiben mindenki egészséges. A fentebb már említett ok miatt nagyon szűk a keretünk, de azon vagyunk, hogy mielőbb visszatérjenek a sérültek. Balázs Richárdra és Nagy Olivérre is szükségünk van, utóbbi egy-két héten belül velünk lehet. Erősítés lesz mindkettő, csak az a baj, hogy közben fogynak a meccsek, és nekünk már mindegy, hogy a mosónő vagy a szertáros rúgja a gólt, nyernünk kell.
– Látja a kiutat?
– Igen, látom.
– Akkor azt is tudja, hogyan tovább?
– Végigvisszük a folyamatot, mert én csak a munkában hiszek, semmi másban. Rátértünk egy útra, és most már azon kell végigmennünk. A keretünk ugyan huszonnégyes, de mondom, ennyi játékosom nincs, de ez nem kifogás. Most abból kell főznünk, ami van.

» TIZENKÉT BAJNOKI GYŐZELEM NÉLKÜL

Vágó Attila irányításával a Szigetszentmiklós legutóbb a 9. fordulóban, 2015. október 3-án, az Ajka ellen győzött 2–0-ra. Meglehet, a magyar válogatott szereplése miatt beiktatott egyhetes bajnoki szünet nem tett jót a 22. játéknapnak 21 ponttal a 15. helyről nekivágó társulatnak, ugyanis október 17-től április 2-ig meglehetősen visszafogottan teljesített az SZTK. Igaz, tizenkét meccsből hét találkozón ,,pontos” maradt az alakulat. Nézzük az eredményeket: Siófok (otthon) 3–3; Budaörs (idegenben) 0–2; Mezőkövesd (o) 2–2; Dunaújváros (i) 0–0; Vác (o) 1–1; Balmazújváros (i) 1–4; Zalaegerszeg (i) 0–3; Soproni Vasutas (o) 0–0; Szolnoki MÁV (i) 1–1; Csákvár (o) 0–3; Gyirmót (i) 2–2; Szeged 2011-Grosics Akadémia (o) 0–3.

» EZ LESZ, EZ VOLT

Az alábbiakban górcső alá vettük a Szigetszentmiklós hátralévő ellenfeleit. Összeállításunkban a fordulószám után a rivális nevét és a bajnoki helyszínét adtuk meg, valamint a Pest megyei csapat szempontjából az ősszel elért eredményt, illetve a gólszerzőket tüntettük fel szigetszentmiklósi oldalról. Érdekességként jegyezzük meg, az SZTK a szezonból még fennmaradó ellenfelekkel szemben az ősszel hét pontot szerzett.

23. forduló: Soroksár (otthon) 0–4
24. forduló: Ajka (idegenben) 2–0 (Balázs Richárd, Vólent Roland)
25. forduló: Siófok (i) 3–3 (Póti Krisztián, Vólent Roland, Szabó Bence)
26. forduló: Budaörs (o) 0–2
27. forduló: Mezőkövesd (i) 2–2 (Szepessy Róbert, Vólent Roland)
28. forduló: Dunaújváros (o) 0–0
29. forduló: Vác (i) 1–1 (Balázs Richárd)
30. forduló: Balmazújváros (o) 1–4 (Vólent Roland)

A fenti interjú ezen sorok írójától megjelent a Sportszelet 6. lapszámában. Azóta a Szigetszentmiklós hazai pályán 2–1-es vereséget szenvedett a Soroksártól.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!