Foci a köbön

EDZŐSORS. Hagymási Zoltán: „Reménykedem, hogy fejlődni fognak a játékosok és a vezetők is”

Felesleges örömujjongásban kitörni, ünnepelni vagy visszafogottan dicsérni. Hagymási Zoltán legalábbis nem teszi, hiszen a Komárom-Esztergom megyei I. osztályban az Ete SE-t elhagyó, míg a Komárommal bajnoki címre törő korábbi élvonalbeli tréner nincs jó véleménnyel az NB II-ből kieső Tatabánya háza táján történtekről, miként az U19-es válogatott szereplése kapcsán a honi utánpótlásról sem.

Szemtől szemben. Mindig vállalta a véleményét, így ezúttal sem tesz másként az NB I-ben és a másodosztályban is dolgozó szakember.
– Jobb, erősebb lesz az új társulata, mint a régi?
– A volt csapatomtól sokan elmentek és sokan jöttek az új bajnokságra – felelte Hagymási Zoltán. – Hogy milyenek lesznek, ahhoz kell jó pár mérkőzés nekik. Úgy gondolom, ennek ellenére Komáromnak jobb csapata van. Együtt maradt a játékosállomány és jött hozzá három meghatározó futballista. Ami még talán az előnyünkre válik, hogy itt olyan focisták vannak, akik évekig magasabb osztályban edződtek.
– Nagy fába vágta a fejszéjét? Netán azt gondolja, így vagy úgy, de jönniük kell az eredményeknek?
– Szeretem a kihívásokat. Tavasszal is látszott, hogy jó focisták alkotják Komáromot. Az eredmények akkor jönnek, ha teszünk érte. Bízom a tapasztalatomban és az eddigi eredményeimben, valamint abban a szisztematikus munkában, ami eddig is jellemzett engem. Sehol sem könnyű bajnokságot nyerni. Július 8. óta ennek szellemében készülünk. Nagyon sokat edzünk ezen a szinten, a játékosok vevők erre a stílusra és nagyon elszántak. Jó velük dolgozni, mert képzett labdarúgókról van szó, a vezetés pedig mindent alánk tesz, amit kérünk.
– Ne is kérdezzem, mi a cél a lassan rajtoló szezonban?
– A vezetés és a város azt szeretné, ha minél hamarabb NB III-as futballcsapata lenne Komáromnak. Ennél konkrétabb cél aligha kell.
– Nevesíthetjük, hogy kik érkeztek, illetve távoztak új csapatától?
– A keretből három labdarúgó távozott, a helyükre igazoltunk három minőségi játékost. Mindegyikük a bajnok Bányász SE-ből jött. Módi Viktorról, Szabacsi Richárdról és Hagymási Dánielről van szó, ők így hárman 39 gólt rúgtak az előző bajnokságban. Még egy fiatal kapust szeretnénk igazolni, így húszfős kerettel vágunk neki a bajnokságnak.
– Komárom-Esztergom megyei szakemberként mi a véleménye a Tatabánya NB II-ből való kieséséről? Mert biztos, hogy van.
– Figyelemmel kísérem a tatabányai focit. Többen már megszólaltak ezzel kapcsolatban, de ez egy rázós kérdés, mivel, ha valaki véleményt mond, és az nem tetszik az illetékeseknek, akkor azok sértődöttek lesznek. Engem sem szeretnek azért, mert szemtől szemben elmondom a véleményemet. Főleg Tatabányán. Meglátásaim természetesen vannak – a sokéves tapasztalat alapján. Sok múlik egy jó vezetésen, ami szerintem Tatabányán nincs meg. Egy jó vezetőnek sok jó tulajdonsággal kell rendelkeznie. Többek között jól kell kiválasztania a kollégáit, jól kell döntenie, demokratikusnak kell lennie. Szerintem ezek nem működnek évek óta. Innen indul az egész, amíg ez nem lesz rendben, addig nem lesz NB I-es foci a városban. A többiről addig nem is érdemes beszélni. Herédi Attila egy régebbi interjújában már egy kicsit részletesebben is kifejtette a problémákat. Teljes mértékben egyet értek vele.
– Valami nem stimmel, az biztos. Az utánpótlást jól ismerő szakemberről van szó, így adott a téma, mit gondol a hazai rendezésű, Németország győzelmével véget érő U19-es Európa-bajnokságon a házigazda jogán résztvevő magyar válogatott szerepléséről? Sikerként vagy bravúrként lehet elkönyvelni, hogy ezek a fiúk jövőre az U20-as vb-n állhatnak rajthoz?
– Megint beleestünk abba a hibába, hogy akár meg is nyerhetjük a tornát. A sajtóban erről írtak. A helyszínen néztem meg a csapatommal a Magyarország–Portugália mérkőzést. Azt kell mondjam, hogy a játék összes elemében fényévre voltunk a Portugáloktól. Taktikában, gyorsaságban, mentálisan sokkal előrébb tartanak, mint mi. Volt olyan magyar játékos, aki meccs közben, amikor nálunk volt a labda, a lelátót figyelte és keresett valakit. Ez számomra felfoghatatlan! Pár évvel ezelőtt vertük ezeket a csapatokat. Both József nyilatkozott, hogy tudja a hiba okát és majd egyszer elmondja. Remélem, lesz rá alkalma. Én azt látom, hogy még mindig kevés tehetség játszik az élvonalban, és nagyon sok elvész valamiért. Az akadémiák védik a mundért, főleg most, hogy megjelent egy-két szösszenet a belga tanulmányból. Pedig úgy néz ki, valami nem jó. Bravúr vagy siker? Az eredmények tükrében nehéz ezt megítélni. Mindenképpen jó dolog, hogy kikerültünk a vb-re, de meg kell találnunk a hibákat és azokat fel kell vállalnunk. Reménykedem, hogy addig fejlődni fognak a játékosok és a vezetők is. Mert az ellenfeleink már most is távol vannak tőlünk. Rövid az idő utolérni őket, de szervezettséggel, alázattal, fegyelemmel közelebb kerülhetünk hozzájuk.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!